wtorek, 4 czerwca 2013

Na to danie czekałam całą długą zimę!!!!

Sezon truskawkowy uważam za otwarty!!!
Jutro bedą pierogi z truskawkami. Danie na które czekałam całą długą jesień i zimę.
Nigdy nie robię pierogów z mrożonych owoców. Nie lubię rozpacianych owoców.

Składniki

1/2 kg mąki
1 jajko
1 łyzka miękkiego masła
1 szklanka ciepłej wody

Dojrzałe , jędrne truskawki
Gęsta śmietana ( trudno, będę grzeszyć kaloriami) 
Cukier do posypania.


Sposób przyrządzenia

Ciasto na pierogi:
Do mąki dodaję jajko, miękkie masło i ciepła wodę. Zarabiam tak aby było elastyczne . W razie potrzeby dodaję mąki lub wody. 

Ciasto dzielę na 4 części , przykrywam miską i kolejno każdą częśc wałkuję na cienki placek. Foremką wykrajam krążki i nakładam truskawkę ( większe dzielę na pół ale to już ostateczność. ) 

Zlepiam pierogi i układam na posypanej części stołu ( och, jak mi się marzy stolnica).

Do wrzącej osolonej wody wkładam pierogi I gotuję 2 minuty od zawrzenia ,

Wyjmuję łyżką cedzakową i układam oddzielnie. Na talerze układam ostudzone pierogi, kładę pierzynkę z gęstej śmietany ( nie żałuję sobie) i posypuję cukrem. 

I jem, jem , jem!!! Aż prawie pękam.
I Wam tego też życzę.


1 komentarz: