piątek, 16 maja 2014

Babka ziemniaczana.

W moim domu, a właściwie w domu mojej mamy ta potrawa gościła bardzo często. Pałeczkę ja przejęłam .
Uwielbiamy babkę ziemniaczaną. Nie jest to danie "na szybko". Ale warto poświęcić trochę czasu i przygotować je.
Składniki:
2 kg ziemniaków ( wiosną najbardziej smakuje z młodych ziemniaków)
4 cebule + 1 dodaję w trakcie tarkowania ziemniaków.
4 jajka
3 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy i masy ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
0,5 kg pachwiny. Nie może być chuda.
0,2 kg wędzonego boczku lub dobrej kielbaski
sól i pieprz ziołowy
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
Pachwinę pokroić w male kawałki. Podobnie boczek lub kiełbasę.
Wyłożyć na patelnię i usmażyć . Dodać pokrojone cebule i czosnek, sól i pieprz. Jeszcze przesmażyć razem z cebulką do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.

Ziemniaki obrać, umyć , wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym .

Zetrzeć w maszynce partiami z kawałkami cebuli. Cebula wstrzymuje ciemnienie ziemniaków.
Partiami masę wykładać na sitko i odcedzać. Nie wygniatać.

Zlać sok a odstałą makę ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej.

Do masy dodać 4 jajka, wysmażone mięsko, pieprz , sól i majeranek.
Gdy widać małe kałuże wody, to dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Brytfannę wysmarować masłem i posypać obficie bułką tartą.
Wyłożyć masę do brytfanny i po wierzchu posypać grubo bułką tartą. Po upieczeniu będzie chrupiąca skórka.

Piec w temperaturze 150 stopni około 1 godziny. A potem w temperaturze 180 stopni do zarumienienia. 

Podawać z surówkami

lub śmietaną albo mlekiem.

Smacznego!!




2 komentarze:


  1. P.Wandeczko a czy babka nie będzie sucha po odciśnięciu ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaków nie odciskamy tylko przecedzamy. A więc babka nie będzie sucha.

      Usuń