środa, 12 czerwca 2013

Fasola z pieczarkami i kiełbasą w sosie pomidorowym.

Moja rodzinka zatęskniła za fasolką i nie szkodzi, że upał. Chce fasolki i już. A więć jutro będzie:

Fasola z pieczarkami i kielbasą w sosie pomidorowym.

Składniki

0,250 kg bialej fasoli
0,200 kg wędzonego prawdziwie i w miarę chudego boczku
0,200 kd dobrej kiełbasy ( lepiej dać mnie dobrej niż więcej taniej)
0,200 kg serdelków z drobiu ( 2 sztuki)
0,500 kg pieczarek
1 średnia cebula 
przecier w kartonie
sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przyrządzenia

Fasolę przepłukać i namoczyć na noc.
Przed gotowaniem wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą , dodać kostkę rosołową. Gotować do miękkości.
Boczek pokroić w grube kawałki i podsmażyć do wytopienia się tłuszczu, dodać pokrojoną w półtalarki kiełbasę, podsmażyć, dodać pokrojone w półtalarki serdelki i jeszcze troszkę podsmażyć. Dodać cebulę i pokrojone w talarki pieczarki. Poddusić aż puszczą sok i jeszcze 15 minut.
Ugotowaną fasolę przecedzić przez sito nie wylewając wody. Dodać do kiełbasy. Dodać przecier, sól i pieprz.
Dolać wywaru z gotowania fasoli. Ja dodaję niewiele, bo moi lubią gęstą fasolkę. 
Doprowadzić do zawrzenia i jeszcze troszkę podgotować. Wyłączyć i niech się przegryzie. 
Podaję z bułką pszenną lub bagietką. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz