środa, 6 lutego 2013

Ziemniaki z patelni.


Składniki

Ziemniaki
Bakłażan 
Cukinia
Boczek wędzony
Cebula
Jajka
Ser żółty tarty 
Sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do potraw z ziemniaków. 


Sposób przyrządzenia

Bakłażana pokroić na plastry, osypać solą i pozostawić na 1/2 h.
Cukinię pokroić w grube plastry.
Boczek pokroić na skwareczki i podsmażyć  z cebulką.
Ziemniaki obrać i pokroić na talarki. 
Usmażyć ziemniaki partiami tak aby były lekko rumiane. Ja smażę trzy porcje.
Potem usmażyć odsączonego bakłażana a następnie cukinię. 
Na natłuszczoną patelnię wyłożyć I warstwę ziemniaków. Posypać przyprawami.
Na nią wyłożyć połowę skwareczek a następnie bakłażana.
Wyłożyć II warstwę ziemniaków i znów skwareczki a następnie cukinię.
Wyłożyć III warstwę ziemniaków. Posypać przyprawami.
3 jajka rozbić z solą i pieprzem. I wylać na ziemniaki. 
Posypać tartym serem .
Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu 20-30 minut.
Na koniec można posypać posiekaną zieloną pietruszką. 


Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. brzmi zachęcająco :) ciekawe polaczenie smakow. jutro u nas ziemniaki z patelni !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że moje propozycje wpadają na talerze!!!

      Usuń