Składniki
ZiemniakiBakłażan
Cukinia
Boczek wędzony
Cebula
Jajka
Ser żółty tarty
Sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do potraw z ziemniaków.
Sposób przyrządzenia
Bakłażana pokroić na plastry, osypać solą i pozostawić na 1/2 h.
Cukinię pokroić w grube plastry.
Boczek pokroić na skwareczki i podsmażyć z cebulką.
Ziemniaki obrać i pokroić na talarki.
Usmażyć ziemniaki partiami tak aby były lekko rumiane. Ja smażę trzy porcje.
Potem usmażyć odsączonego bakłażana a następnie cukinię.
Na natłuszczoną patelnię wyłożyć I warstwę ziemniaków. Posypać przyprawami.
Na nią wyłożyć połowę skwareczek a następnie bakłażana.
Wyłożyć II warstwę ziemniaków i znów skwareczki a następnie cukinię.
Wyłożyć III warstwę ziemniaków. Posypać przyprawami.
3 jajka rozbić z solą i pieprzem. I wylać na ziemniaki.
Posypać tartym serem .
Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu 20-30 minut.
Na koniec można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego!!!
brzmi zachęcająco :) ciekawe polaczenie smakow. jutro u nas ziemniaki z patelni !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że moje propozycje wpadają na talerze!!!
Usuń