wtorek, 12 lutego 2013

Malinowe wspomnienie lata.

Jest luty, za oknem śnieg i - 5 stopni . Więc dla poprawienia nastroju proponuję szybkie i łatwe danie. A jakie smaczne!!!!

Pierogi leniwe inaczej.


Składniki

0,5 kg tłustego twarogu
1 jajko
około 0,5 kg mąki ( tyle ile się wgniecie w twaróg)
mrożone (w sezonie świeże) maliny, śmietana, cukier.


Sposób przyrządzenia

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zemleć lub tylko porządnie rozgnieść widelcem.
Dodać jajko i szczyptę soli i wsypywać mąkę zagniatając ciasto. Ciasto nie może być twarde ale i nie za luźne.
Uformować z ciasta rulon i pokroić w 1,5 cm kawałki.
Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować około 3 minut od chwili wypłynięcia i zawrzenia.
Maliny zmiksować z cukrem
Na talerz wyłożyć pierogi, polać gęstą śmietaną i polać musem z malin. 
Dla lubiących słodkości posypać cukrem. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz