Kurczak duszony z ryżem i warzywami.
Składniki
Mięso oddzielone z 2 ćwiartek kurczaka.1 szklanka ryżu
1 torba mrożonki ( kalafior, marchewka, brokuł)
2 łyżki masła
sól i pieprz ziołowy
Sposób przyrządzenia
Kurczaka oddzielonego od kości i skóry kroimy na małe kawalki.
Przyprawiamy solą , dużą ilościa ziołowego pieprzu i odstawiamy aby nabrał smaku. Ja wstawiłam na noc do lodówki.
W rondlu lub glębokiej patelni roztapiamy masła i podsmażamy kurczaka.
Dodajemy przepłukany i osączony ryż. Wlewamy wody tyle aby ryż i mięso było przykryte.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu gdy ryż zaczyna chłonąc wodę ale jest jeszcze twardy.
Dokładamy zamrożone warzywa, mieszamy i dolewamy wody tak aby wszystko było znów zakryte .
I dalej dusimy na małym ogniu czasem lekko mieszając , do momentu gdy ryż wchłonie wodę.
I gotowe. Szybko i pysznie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz