wtorek, 19 lutego 2013

Rosół z tajską nutką.


Składniki

2 ćwiartki kurczaka
3 małe marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
zielona część z pora
2 gałązki selera naciowego
1/4 małej białej kapusty kapusty ( może być sałata lodowa)
kawałek 3 cm imbiru
mały kawałeczek czerwonego chili
ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, starta gałka muszkatołowa, nasiona kolendry.
Makaron sojowy ( można zastąpić dobrym europejskim - nitki cieniutkie )



Sposób przyrządzenia

Ugotować bulion z warzyw , mięsa i przypraw, Z dodatkiem imbiru i chili.
Od momentu zawrzenia zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu około 3 godzin. Sól dodaję na początku gotowania. 
Bulion przecedzić przez gęste sito. W razie potrzeby dodać wrzącej wody i soli. Zagotować na wolnym ogniu. 
Makaron ugotować i rozłożyć na talerze lub miseczki. Zalać gorącym bulionem i posypać posiekanymi grubo listkami kolendry. Właśnie kolendra w połączeniu z imbirem i chili daje niepowtarzalny smak .
A z mięska i warzyw robimy inne danie. Ale o tym innym razem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz