Ja robię placki tak jak robiła moja mama.
Składniki:
1, 5 kg ziemniaków. A właściwie moją miarką jest zakryte dno komory zlewozmywaka.
4 jajka1 cebula
sól i pieprz ziołowy do smaku.
Sposób przyrządzenia :
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do ucierania ziemniaków. ja tak robię.
Na sicie postawionym na pojemniku odcedzamy partiami masę ziemniaczaną.
Odcedzoną masę ( bez przesady) przekładamy do miski.
Odlewamy płyn z pojemnika a powstały krochmal przekładamy do miski z masą.
Dodać jajka , sól ( łyżka stołowa), pieprz i dokładnie wymieszać.
Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu. Na smalcu są pyszniejsze i chrupiące a na oleju zdrowsze.
Placki można podać ze śmietaną, cukrem , popijać mlekiem.
Ale też można podać z sosem tzatziki i łososiem wędzonym ( bardzo wykwitnie)
Można podać z duszonymi pikantnymi warzywami albo z pieczarkami podsmażonymi z cebulką na maśle o odrobiną słodkiej śmietanki
Ja tak właśnie zrobię dzisiaj z pieczarkami. .
a ja spotkałam osoby, które nie lubią placków ziemniaczanych, dziwne :)Ja najbardziej lubię tradycyjne z cukrem. Jutro na obiad placki ,dziękuje za podpowiedzi.
OdpowiedzUsuń