Kugel warmiński babci Duni.
Składniki
Ziemniaki 1kgKapusta kiszona o,5 kg
Kapusta słodka 1/2 małej główki
Grzyby leśne 0,5 kg lub pieczarki
Boczek wędzony 0,25 kg
Cebula 2 małe
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, majeranek.
Olej lub smalec do wysmarowania brytfanny.
Bułka tarta do wysypanie brytfanny.
2 jajka
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia
Kapustę słodką kroimy i dusimy. Oddzielnie dusimy kapustę kiszoną. W oryginalnym przepisie jest tylko słodka. Ale to nie ten smak.
Cebulę i czosnek smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do kapust i mieszamy.
Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy, możemy dodac trochę dobrej uwędzonej kiełbasy i dodajemy do kapust.
Wszystko stygnie a my obieramy ziemniaki , ścieramy na tarce lub w maszynce do ziemniaków.
Zalewamy wrzącym mlekiem i odcedzamy lekko . Nie wyciskamy.
Dodajemy jaja, sól , pieprz ( najlepiej dużo ziołowego), majeranek.
Dodajemy grzyby i mieszamy. 1/2 ziemniaczanej masy wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanny. Na masę wykładamy kapustę i na nią drugą warstwę masy ziemniaczano - grzybowej.
Po wierzchu posypujemy bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia wierzchu.
Podajemy polane skwareczkami lub kwaśną śmietaną . jak kto woli.
Potrawa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień i odgrzewana. Zresztą jak wszystkie potrawy mięsno-warzywne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz