niedziela, 28 lipca 2013

Jeszcze jedno danie jednogarnkowe.

Piękna niedziela. Szkoda czasu ma stanie w kuchni.
A obiad musi być.
A więc jeszcze jedno danie jednogarnkowe. Tym razem :

Duszonka z kapustą. 

Składniki:
1.5 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa ( łopatka lub karkówka - nie muszą być chude)
1 mała kapustka
1 cebula
pieprz ziołowy i sól.
Można też dodać kminku;

Sposób wykonania:
Ziemniaki oskrobać ( starsze obrać), pokroić w dość sporą kostkę.
Mięso pokroić też w krubą kostkę.
Kapustę poszatkować - też grubo.
Cebulę pokroić w półtalarki.
Brytfannę wysmarować olejem, a jeszcze lepiej smalcem.
Wyłożyć 1/2 ziemniaków, posypać solą, pieprzem .
Wyłożyć poszatkowaną kapustę, ( można dodać grzyby leśne)
Posypać solą, pieprzem i kminkiem.
Wyłożyć mięso i też posypać solą i pieprzem.
Wyłożyć pozostałe ziemniaki , posolić i posypać pieprzem.
Skrobić olejem lub połóżyć kawaleczki smalcu.
Innych przypraw nie stosować, bo potrawa ma zachować tradycyjny polski smak.
Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika na 2 godziny . Dusić w temperaturze 150 stopni.
Jeśli chcemy aby potrawa przyrumieniła się, to zdejmujemy pokrywę i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Potrawa dusi się a my przygotowujemy się na niedzielne wyjście nad jezioro oglądąć zachód słońca.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz