środa, 3 lipca 2013

Pomidory faszerowane mięsem.

Już dość mam kotletów. Gołabki też już zrobiłam. A kupiłam dojrzałe smaczne pomidory .
A więc zrobię faszerowane pomidory.

Składniki:
Po2 średnie pomidory na osobę.
Mięso mielone z łopatki.
Trochę tartej bułki
1 jajko
Dużo posiekanej zielonej pietruszki
Tymianek, oregano i bazylia
Pieprz mielony i sól.

Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć ( nie sparzać) i wydrążyć.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem bułka tartą , przyprawami i solą. Dodać zieloną pietruszkę.
Łyżeczką nałożyć farsz do pomidorów, przykryć czapeczkami odciętymi wcześniej.
Pomidory włożyć do brytfanny , dodać resztki wydrązone z pomidorów.
Dodać przyprawy i łyżeczkę masła, zalać wodą do 1/3 pomidorów.
Przykryc brytfannę pokrywką lub folią i dusić w piekarniku 150 stopni około 45 minut.
Wyjąc delikatnie łyżką cedzakową pomidory , do sosu dodać rozrobioną wodą mąkę, dokładnie wymieszać i poddusić. Dodać troszkę śmietanki 30% a następnie włożyć pomidory i chwilkę jeszcze poddusić aby nabrały śmietankowego smaku.
Podawać z ryżem, kaszą jęczmienną lub ziemniakami z wody.

Smacznego!!!

1 komentarz: