wtorek, 9 lipca 2013

Duszona młoda kapusta z boczkiem i kiełbaską.


Kapuścianych obiadów ciąg dalszy.
Dzisiaj duszona kapusta z boczkiem i kiełbaską. 
Ważny zakup!!! Nie oszczędzajcie kupcie dobrą wędzoną kielbaskę i taki też boczek. Zaprocentuje to cudnym smakiem kapustki.

Składniki: 
1 spora głowa kapusty
0,25 kg kielbasy
0, 25 kg wędzonego boczku.
3 marchewki, kawalek młodego selera, 1 cukrowa cebula, kawalek pora.
1/2 szklanki przecieru pomidorowego 
1 łyzka masła
2 kostki rosołu z drobiu. 
dużo koperku do posypania. 

Sposób przyrządzenia. 
Boczek kroimy w dużą kostkę a kielbaskę w plasterki.
I posmażamy na łyżce masla.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dalej podsmażamy. 

Kapustę kroimy na dość duże kawałki , marchew na plasterki, seler w kostkę a por na półplasterki.
Warzywa wkladamy do garnka . Wlewamy szklankę wody , dokładamy kostki rosołowe a jak potrzeba to jeszcze solimy i wsypujemy ziołowy pieprz.
Gdy kapusta zmniejszy swoją objętośc i straci surowy kolor wkładamy mięsko z cebulą i dodajemy przecier. Dusimy krótko dbając aby kapusta nie rozgotowała się. 
Podajemy posypaną obficie koprem. Koprem też posypujemy młode ziemniaczki , które są dodatkiem do kapustki. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz