Kapuścianych obiadów ciąg dalszy.
Dzisiaj duszona kapusta z boczkiem i kiełbaską.
Ważny zakup!!! Nie oszczędzajcie kupcie dobrą wędzoną kielbaskę i taki też boczek. Zaprocentuje to cudnym smakiem kapustki.
Składniki:
1 spora głowa kapusty
0,25 kg kielbasy
0, 25 kg wędzonego boczku.
3 marchewki, kawalek młodego selera, 1 cukrowa cebula, kawalek pora.
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyzka masła
2 kostki rosołu z drobiu.
dużo koperku do posypania.
Sposób przyrządzenia.
Boczek kroimy w dużą kostkę a kielbaskę w plasterki.
I posmażamy na łyżce masla.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dalej podsmażamy.
Kapustę kroimy na dość duże kawałki , marchew na plasterki, seler w kostkę a por na półplasterki.
Warzywa wkladamy do garnka . Wlewamy szklankę wody , dokładamy kostki rosołowe a jak potrzeba to jeszcze solimy i wsypujemy ziołowy pieprz.
Gdy kapusta zmniejszy swoją objętośc i straci surowy kolor wkładamy mięsko z cebulą i dodajemy przecier. Dusimy krótko dbając aby kapusta nie rozgotowała się.
Podajemy posypaną obficie koprem. Koprem też posypujemy młode ziemniaczki , które są dodatkiem do kapustki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz