poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana.

Po weekendzie zostają w lodówce różne "resztki".

Więc robię zapiekankę. 

Składniki:

Kawałek wędzonego boczku lub wędzonej słoninki.

Kawałek kielbasy ( tylko błagam nie tej najtańszej, bo zepsuje cały smak).

Kawałki pieczonego kurczaka. Ja mialam udko i  podudzie.

1/2 ugotowanego kalafiora.

1/2 ugotowanego brokuła.

1 duża cebula, dwa ząbki czosnku.

9 średnich ziemniaków.

Przyprawa do ziemniaków.

1/2 szklanki śmietanki .

3 jajka.

15-20 dag sera żółtego. 


Ziemniaki obrane i surowe ( 1/2 ) pokroiłam w talarki i wyłożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą brytfanny. Posypać przyprawą do ziemniaków.



Boczek, kiełbaskę , kurczaka podsmażyć na odrobinie masła, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Jeszcze chwilę posmażyć. wyłożyć równomiernie na ziemniaki.




Podzielić ugotowanego kalafiora i brokuła na małe różyczki i wyłożyć na mięsie.




Resztę ziemniaków pokroić w talarki i wyłożyć na warzywa. Posypać przyprawą.



 Jajka wymieszać ze śmietanką i tartym serem, wyłożyć na ziemniaki.




Brytfannę przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika na 180 stopni i 1 h.

Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i wstawiłam ponownie do piekarnika aby zapiekanka zarumieniła się. 




Gdy lekko ostygnie wykładamy szeroką łopatką na talerze. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz