czwartek, 24 stycznia 2013

Na zimy dzień gorąca zupa meksykańska.

Na zimne dni proponuję Wam gorącą zupę meksykańską. 

Składniki

Bulion mięsny.
!/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej.
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera 
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku( może być więcej)
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
20 oliwek zielonych ( tez może być więcej)
10 kaparów(( nie koniecznie)
kilka ziemniaków. 
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego.
Przyprawy:sól, pieprz naturalny, papryka słodka lub ostra 


Sposób przyrządzenia

Paprykę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni.
Przekładamy do rondla i zalewamy bulionem.

Gotujemy 1/2 h, dodajemy pokrojone w kostkę ( grubszą niż warzywa) ziemniaki i gotujemy dalej.
Dodajemy kukurydzę, fasolę , pokrojone na 3 częsci oliwki, kapary. przecier .
Dodajemy przyprawy. Ostrożnie z solą , bo bulion jest słony i oliwki też.
Jeszcze gotujemy 10-15 minut.
Zupa jest najsmaczniejsza na drugi dzień gdy przegryzą się smaki.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz