Zostało nam zupy cebulowej. Zawsze zupę gotuję na dwa razy. Mam taki wymiarowy garnek 5,8 litra.
A dzisiaj zapiekanka makaronowa.
Składniki:
Makaron typu rurki.lub świderki.
Warzywa ( przegląd lodówki), marchew, bakłażan, cukinia, papryka, pomidor,cebula, fasolka szparagowa., groszek zielony. Dwa ostatnie składniki mrożone. I trzeba je trochę wcześniej wyjąć.
Kiełbaska ilość dowolna ale nie za wiele
Ser żółty , dwa jajka, szklanka mleka, tarta bułka, przyprawy w tym gałka muszkatołowa.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Można dzień wcześniej.
Przesmażyć na odrobinie tłuszczu ( ja na maśle) cebulę i pokrojoną w talarki kiełbaskę. Dodać pokrojone grubo warzywa , chwilkę poddusić. Aby straciły surowy smak , dodać groszek i fasolkę. Wymieszać.
Do wysmarowanej masłem ( inny , pyszny smak i zapach) i wysypanej tartą bułką formy lub brytfanny wykładamy 1/2 makaronu. Masę też można przygotować wieczorem.
Na makaron wykładamy masę warzywno-kielbasianą. Dobrze gdy nie jest za sucha.
Na warzywa wykładamy pozostały makaron.
Posypujemy grubą warstwą sera .
W kubku mieszamy mleko z jajkami i przyprawami ( sól, pieprz mielony, gałka)
Polewamy cały makaron. I wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.
Pieczemy do momentu aż wierzch smakowicie zarumieni się.
Smacznego.
Naprawdę mistrzowska była ta zapiekanka!
OdpowiedzUsuń