środa, 23 stycznia 2013

Krokiety z "ruskim" farszem.


Gdy zostaje nam ziemniaków z obiadu, to zastanawiamy się co z nimi zrobić. Mam dla Was propozycję na jutrzejszy obiad.

Składniki

Usmażone naleśniki
Ziemniaki ( najczęściej pozostałe z obiadu )
Twaróg półtłusty albo tłusty
Cebula 
Może być odrobina wędzonego boczku
Bułka tarta 
Jajka



Sposób przyrządzenia

Pozostałe z obiadu ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. 
Dodajemy twarogu tyle aby było "pół na pół" z ziemniakami. 
Dodajemy przesmażoną cebulkę z boczkiem. Tłuszczu staramy się dodać jak najmniej. 
Można dodac posiekany koperek lub zieloną pietruszkę. 
Wszystko dokładnie mieszamy , dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól.
Farsz wykładamy na naleśniki. Zawijamy podobnie jak gołąbki. 
Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z odrobiną masła. 
Podajemy do czerwonego barszczyku.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz