poniedziałek, 28 stycznia 2013

Coś lekkiego, słodkiego i pysznego.

Gdy zostanie sytej zupy , to na drugie wypada przygotować coś lekkiego.
A więc zapiekany ryż z jabłkami i śliwkami.
Składniki
2 szklanki ryżu
1 litr mleka
4 jabłka
2 jajka
1 - 200 ml kartonik śmietanki
1/2 kg śliwek ( teraz mrożonych)
cukier, cukier waniliowy, cynamon
masło. bułka t
Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować w wodzie .
Odcedzić .
Zalać mlekiem i zagotować.
Odstawić aby porządnie nasiąknął mlekiem.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. 
Śliwki rozmrozić. 
Brytfannę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
Wyłożyć połowę odcedzonego na sicie ryżu.
Położyć  w kilku miejscach kawałeczki masła. Wyłożyć śliwki i na nie jabłka.
Posypać cukrem i cynamonem.
Wyłożyć drugą część ryżu.
Jeszcze raz położyć kawałeczki masła.
Śmietankę rozmieszać z jajkami, cukrem waniliowym , cukrem i cynamonem. 
Wylać na ryż, podziurawić powierzchnię widelcem aby troszeczkę masy jajecznej spłynęło do środka.
Piec w 180 stopniach do momentu aż na wierzchu skorupka będzie złocista.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz