Trochę miałam zabawy. Ale ja lubię takie igraszki!!!
Przepisu na naleśniki nie rozwijam. Tak jak zawsze 3 jajka, 1/2 l mleka i 1/2 l wody i mąki tyle ile trzeba aby ciasto było lejące się i nie za gęste.
A więc:
I - naleśniki z farszem ruskim.
300g twarogu wędzonego
200g ziemniaków
1/2 dużej cebuli
100 g wędzonego boczku w kawałku
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz ziołowy do smaku.
Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. Cedzakową łyżką wyjąć z patelni .
Na tłuszczu pozostały po boczku usmażyć pokrojoną drobno cebule.
Cebulę wyjąć też łyżką cedzakową.
Do ziemniaków dodać twaróg, cebulkę koper i pietruszkę . Posolić i dodać pieprzu .
Wymieszać dokladnie.
II - naleśniki z farszem 5 serów:
100g twarogu tłustego
50 g sera żółtego w kawałku ale startego na jarzynówce
50 g sera pleśniowego niebieskiego
50 g sera brie
50 g twarogu z koziego mleka
biały pieprz mielony
1 łyżka posiekanej bazylii
1 szczypta granulowanego czosnku
Sery rozgnieść widelcem , dodać pieprz, granulowany czosnek i bazylię. Jęsli potrzeba dodać troszkę soli.
Dokładnie wymieszać.
III - naleśniki z farszem "jajcarskim"
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
50g sera zóltego startego na "jarzynówce" - dla kleistości
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka majonezu gdyby farsz był za suchy
sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Jajka wymieszać z serem żółtym i pozostałymi składnikami.
Posolić i dodać pieprz do smaku.
Wbrew pozorom różnią się te farsze między sobą.
Naleśniki z serami podałam z dipem jogurtowo-pomidorowym z odrobiną czosnku.
Naleśniki z jajkiem podałam z dipem jogurtowo-majonezowym ze szczypiorkiem
A naleśniki z farszem ruskim posypałam skwareczkami z wędzonego boczku.
A tak prezentowały się wszystkie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz