piątek, 14 marca 2014

Kluski "miały być śląskie" i modra kapusta.

Obiecywałam przepis na kluski śląskie. I kluski zrobiłam ale tak szybko znikły, że nawet zdjęć nie zrobiłam.
I dzisiaj specjalnie dla Was zrobiłam te kluski. Ale przez dwa dni i jedną noc zmieniły one swoją postać.
Bo mi nie wolno dawać za wiele czasu i swoboty w kuchennym fantazjowaniu.

A więc dzisiaj kluski pt." miały być śląskie".  A nie wiem jak je nazwać.
I do tego kapusta modra też z moją fantazją.

Kluski:

4 ugotowane bardzo duże ziemniaki  ( mogą być z wczorajszego obiadu jeśli ich tyle zostanie).
1 łyżka masła
1 łyżka gęstej śmietany .
Jeżeli zostały nam ziemniaki tłuczone ze śmietaną i masłęm, to nie dodajemy tych dodatków do klusek.
Śmietanę i masło dodaję po to aby kluski  lepiej się zlepiały . No i mają cudny smak.
Po 1 łyżce posiekanej bazylii, tymianku i lubczyki. ( to tak opcjonalnie i wzbogacając smak)

Sposób przygotowania:

Ugotowane i potłuczone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Można też całe ale jest nie co trudniej.
Dodajemy masło i śmietanę oraz zioła.
Mieszamy dokładnie
W misce uklepujemy łyżką ziemniaki i dzielimy na 4 części.
1/4 ziemniaków odkładamy na pozostałą część i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną .

Zagniatamy ciasto w kulę.

Dłońmi nabieramy niewielką ilośc ciasta i formujemy kulki.

Można je rozpłaszczyć i zrobić wgłębienie.
Kulki można przykryć i wstawić do lodówki. Nic im się nie stanie. A my możemy ke przygotować dużo wcześniej.
Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy od ponownego zawrzenia około 3 minut.
Podajemy z sosami lub podsmażoną na maśle bułeczką tartą .

Modra kapusta jako wspaniały dodatek do klusek, schabowego lub nawet panierowanych filetów rybnych.
Taki obiad mam dzisiaj właśnie.

Składniki:

1 nieduża kapusta
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka soku z czarnej porzeczki lub wiśniowego.
1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:

Kapustę podzielić na 4 części , wyciąć głąb i pokroić dość grubo.
Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem. Straci goryczkę i nabierze koloru.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
Dodać odcedzoną kapustę i wlać sok i dodać miód.
Dodać sół i pieprz ziołowy i dusić na małym ogniu.do momentu gdy sok wyparuje a kapusta będzie miękka.
Nie robić zasmażki z mąki, bo zmieni smak i konsystencję.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz