poniedziałek, 24 listopada 2014

Małe uciechy smakosza ryb.

Czasem uda mi się kupić świeżą rybę. Tym razem kupiłam pstrąga tęczowego. Gotowy filet aby szybko, łatwo i przyjemnie przyrządzić jakieś danie.
Mąż nie przepada za rybami , a ściślej mówiąc za zapachem towarzyszącym przygotowywaniu potraw rybnych.
Więc otworzyłam okno, włączyłam pochłaniacz zapachów, zamknęłam drzwi do kuchni i zaczęłam przygotowywać

Pstrąga tęczowego  z cebulką w sosie pomidorowym.



Składniki:

1 duży filet z pstrąga tęczowego
2 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do ryb
sól, słodka papryka, pieprz ziołowy
troszkę mąki, olej do smażenia  i troszkę masła

Sposób przygotowania:

Filet szybko opłukać w zimnej wodzie
Zdjąć skórę i pokroić na kawałki.


Oprószyć filety mąką i przyprawą do ryb wsypując łyżkę do miski z rybą i potrząsając miską.


Na mocno rozgrzanym oleju usmażyć rybę na rumiano.


Wyjąć rybę a wrzucić pokrojona i osypaną resztą mąki cebulę.


Dodać sól, paprykę i pieprz.
Lekko poddusić i dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli jest za gęste to dodać 2 łyżki soku pomidorowego.
Poddusić kilka minut i włożyć usmażone filety.
I jeszcze troszkę poddusić. A potem przełożyć filety na drugą stronę i znów kilka minut dusić.



I gotowe. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz