Dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą , bakłażanem, cukinia i papryka.
Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków. ( mniej odchodzi przy obieraniu niż starych, no i są smaczniejsze)
2 kawałki kiełbasy z piersi kurcząt.
1 spora cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 opakowanie sera gouda w plastrach
masło, sól, pieprz, mieszanka ziół z mojego ogródka ( mogą być prowansalskie)
3 jajka
1/2 kartonika śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Wyszorowane młode ziemniaki obgotować .
W tym czasie podsmażyć na 1 łyżce masła pokrojona w plastry kiełbasę.Wyjąć kiełbasę a na tłuszczu podsmażać kolejno pokrojone w plastry bakłażany, cukinię a na koniec pokrojoną w paski paprykę. W razie potrzeby dodawać niewielkie ilości tłuszczu. Wszystko smażyć oddzielnie i wykładać do miski.
Na tę samą patelnię wyłożyć łyżkę masła i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Dodać kiełbasę , wymieszać i wyłączyć.
Na wysmarowaną masłem blaszkę i wysypaną tartą bułką wyłożyć pokrojone w talarki ziemniaki.
Ziemniaki lekko posilić i posypać ziołami.
A następnie wyłożyć bakłażany i cukinię. Też posolić i posypać ziołami.
Wyłożyć kiełbasę z cebulą.
A następnie paprykę.
Na paprykę wyłożyć pozostałe ziemniaki , posolić i posypać ziołami.
Jajka roztrzepać ze śmietanką sola i ziołami, wylać na pokryte plastrami sera ziemniaki.
Wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu gdy wierzch zapiekanki nabierze złotego koloru.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz