niedziela, 23 lutego 2014

Kocham zapiekanki!!!

Bardzo lubię robić zapiekanki. Troszkę z nimi jest zabawy ale można rozłożyć ją na dwa dni.
Albo pobawić się w wolną niedzielę czekając na męża.

Dzisiaj ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami, polską kiełbasą i cebulą.

Składniki:
12 dużych sporych ziemniaków . Ja kupiłam w Lidlu czyste ziemniaki Jelly. Są one kleiste, więc idealne na zapiekankę.
1 opakowanie 400g polskiej kielbasy
1 opakowanie 500g pieczarek
2 duże cebule
olej, 1 łyżka masła
troszkę rozmarynu, majeranek, pieprz ziołowy, 2 łyżki warzywka
3 jajka
1 kartonik smietanki 30%

Sposób przygotowania:
Ziemniaki opłukać i pogotować .
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w ćwierćtalarki

Podsmażyć na oleju kielbasę do zrumienienia, wyłożyć łyżką cedzakową do miski.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pieczarki na rumiano, wyłożyć do miski.
Do resztek tłuszczu dodać łyżkę masła i podsmażyć cebulę. Dodać trochę warzywka i rozmaryn.
Wyłożyć do miski z kiełbasą i pieczarkami i wymieszać. Dodać pieprz ziołowy i majeranek.

Nie dodajemy innych przypraw, bo chodzi o polski smak.
Obieramy ziemniaki

i kroimy na plasterki .
Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Ziemniaki dzielimy na trzy części a kiełbaskę z pieczarkami i cebulą na dwie.
Dno brytfanny wykładamy dużymi plastrami ziemniaków.

Na nie wykładamy 1/2 część kielbasy z pieczarkami i cebulą. Posypujemy delikatnie warzywkiem

Przykrywamy drobnymi częściami ziemniaków.
Na nie wykladamy pozostała mieszankę kiełbasyi pieczarek
Przykrywamy ostatnią warstwą dużych plastrów ziemniaków.
3 jajka rozbijamy z łyżeczką warzywka i śmietanką.
Zalewamy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.

Nie posypujemy absolutnie żółtym serem. To jest polska potrawa.
Pieczemy do momentu gdy wierzch zapiekanki nabierze cudownego złotego koloru.


Po wyjęciu z piekarnika troszkę ostudzimy aby lepiej można było pokroić.

Nadaję się do odgrzania w mikrofalówce. Oczywiście jeśli zostanie cokolwiek.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz