Składniki:
2 opakowania kostek morszczuka.
1 jajko
1 cytryna
koperek
zielona pietruszka
bułka tarta
3 łyżki mąki
olej + łyżka masła do smażenia
sól i pieprz ziołowy
50ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Kostki rybne rozmrozić i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym kilkakrotnie go zmieniając.
Rybę zemleć w maszynce.
Dodać jako, posiekany koperek i posiekaną pietruszkę . Po 1 łyżce.
Dodać 1/2 starkowanej skórki cytrynowąej z 1 cytryny. Ważne! Kup dobrą aromatyczną cytrynę, wymocz w ciepłej wodzie i wyszoruj.
Dodać łyżeczkę pieprzu i soli.
Dodać bułkę tartą .
Wyrobic dokładnie masę i pozostawić na parę minut aby nabrała odpowiedniej konsystencji.
Z masy wyrabiać kulki i obtaczyć je w mące.
Na patelni rozgrzac olej i usmażyć na rumiano kulki przewracając je z każdej strony .
Usmażone klopsiki wyłóżyć na miskę a na patelnię wyłóżyć masło i wsypać pozostałą mąkę.
Przesmażyć.
Dodać 1/2 szklanki wody i rozprowadzić sos. Zagotować dokładnie mieszając
Dodać sól, pieprz , szczyptę gałki , pozostała część skórki cytrynowej. Chwilkę podgotować.
Dodać śmietankę i łyżkę soku z cytryny.
Dodać łyżkę koperku, zamieszać i włożyć klopsiki. Polać klopsiki sosem , przykryć patelnię pokrywką i wyłączyć kuchenkę.
Klopsiki mają cudowny smak i zapach cytryny. I bardzo, bardzo smakowały mojemu kapryśnemu mężowi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz