piątek, 7 lutego 2014

Podsmażone klopsiki rybne w sosie cytrynowo-koperkowym.

Skusiłam męża na te klopsiki i bardzo mu smakowały.

Składniki:
2 opakowania kostek morszczuka.
1 jajko
1 cytryna
koperek
zielona pietruszka
bułka tarta
3 łyżki mąki
olej + łyżka masła do smażenia
sól i pieprz ziołowy
50ml  śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania: 
Kostki rybne rozmrozić i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym kilkakrotnie go zmieniając.
Rybę zemleć w maszynce.
Dodać jako, posiekany koperek i posiekaną pietruszkę . Po 1 łyżce.
Dodać 1/2 starkowanej skórki cytrynowąej z 1 cytryny. Ważne! Kup dobrą aromatyczną cytrynę, wymocz w ciepłej wodzie i wyszoruj.
Dodać łyżeczkę pieprzu i soli.

Dodać bułkę tartą .
Wyrobic dokładnie masę i pozostawić na parę minut aby nabrała odpowiedniej konsystencji.

Z masy wyrabiać kulki i obtaczyć je w mące.

Na patelni rozgrzac olej i usmażyć na rumiano kulki przewracając je z każdej strony .

Usmażone klopsiki wyłóżyć na miskę a na patelnię wyłóżyć masło i wsypać pozostałą mąkę.
Przesmażyć.
Dodać  1/2 szklanki wody i rozprowadzić sos. Zagotować dokładnie mieszając
Dodać sól, pieprz , szczyptę gałki , pozostała część skórki cytrynowej. Chwilkę podgotować.
Dodać śmietankę i łyżkę soku z cytryny.
Dodać łyżkę koperku, zamieszać i włożyć klopsiki. Polać klopsiki sosem , przykryć patelnię pokrywką i wyłączyć kuchenkę.

Klopsiki mają cudowny smak i zapach cytryny. I bardzo, bardzo smakowały mojemu kapryśnemu mężowi.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz