piątek, 28 lutego 2014

Filety rybne w ziołowym cieście.

Mnie nie trzeba przekonywać do jedzenia ryb. Żałuję tylko, że są one drogie i prawdziwie świeżych nie uświadczysz . Nawet w rybych sklepach. Więc zadowalam się głęboko mrożonymi, bo są świeższe niż te "świeże" ze sklepów.
A dzisiaj proponuję Wam filety z morszczuka smażone w cieście bardzo ziołowym.

Składniki:
1 opakowanie filetów  4 sztuki ( na trzy osoby)
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka bazylii
mąka
sól i pieprz ziołowy
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Filety rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Każdy filet przekroić na pół.



Do miski wbić jajko, dodać sól, pieprz i przyprawy.

Dodać tyle mąki aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki.
Włożyć filety do ciasta i przetrzymać z 15 minut aby nabrały smaku i zapachu ziół.

Rozgrzać mocno olej i do niego wykładać łyżką rybę. Resztę ciasta rozłożyć równomiernie na filety.
Smażyć na ciut mniejszym ogniu aby ryba usmażyła się dobrze w środku. Ja nawet kilkakrotnie przewracam.


Dzisiaj rybę podałam z ziemniakami tłuczonymi z masełkiem, śmietaną, koprem i zieloną pietruszką.
Jako dodatek podałam surówkę z sałaty lodowej ze szczypiorkiem , koperkiem i zieloną pietruszką z dodatkiem sosu jogurtowego .

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz