wtorek, 28 maja 2013

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami.

Maj jest sezonem szparagów. U nas w Olsztynie są one raczej drogie i kupujemy ich niewiele.
Ale 1 duży pęczek wystarczy na danie , które Wam zaproponuję.

Składniki

1 kg młodych ziemniaków
1 duży zielonych pęczek szparagów.
1 młoda cebulka
kawałek prawdziwego boczku
2 jajka
1 szklanka bulionu warzywnego z dodatkiem szparagów
15 dag starkowanego żółtego ostrego sera. 

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki wyszorować i obgotować .
Szparagi umyć , odciąć twarde końce i wykorzystać je do gotowania bulionu. Pozostałą część krótko obgotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i octu.
Ziemniaki pokroić w grube plastry a szparagi w duże kawałki.
Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć , dodać cebulkę. 
Brytfannę wysmarować masłem i posypać bułeczką. 
Wyłożyć połowę ziemniaków, na nie wyłóżyć szparagi i boczekz cebulką. posypać pieprzem.
Wyłożyć resztę ziemniaków. 
Zalać bulionem z roztrzepanym jajkiem. Uważać aby ziemniaki nie pływały. 
Posypać tartym żółtym serem  i do piekarnika. 
Piec w temp. 180 stopni do momentu gdy ser się zezłoci. 
Do tej potrawy podam surówkę ze starkowanej  młodej marchwi z bialą częścią pora i sosem jogurtowym. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz