niedziela, 6 kwietnia 2014

Masło, zioła prowansalskie , brendy i ...karkóweczka.

Lubię karkówkę!!! Tego nie ukrywam. I lubię wymyślać nowe sposoby jej przyrządzenia.
Dzisiaj sposób prosty a jakże inny i smaczny.
Składniki:
0,6 kg karkówki
łyżka masła
łyżka ziół prowansalskich
łyżka Warzywka
25ml brendy

Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić w plastry i wybić tłuczkiem.
Wymieszać zioła z warzywkiem obsypać każdy plaster karkówki i pozostawić na 1/5 godziny.
W szerokim rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę na rumiano. Miałam 2 partie mięska. Z karkówki wytopi się tłuszcz, więc nie trzeba dawać jego więcej.
Obsmażoną karkówkę włożyć do tego rondla i zalać wrzącą woda tak aby tylko przykryć mięso.

Dusić karkówkę 1/2 godziny i dodać brendy.
Dalęj dusić na małym ogniu. Jeśli woda wyparuje a karkówka jeszcze nie będzie mięciutka i krucha, to dolać troszkę wody i dalej dusić. Nie dodajemy mąki, bułki tartej ani śmietany. To ma być taki "prawie" naturalny sos .

Podajemy z ziemniakami purre i sałatą lodową w sosie winegret.
Sos winegret:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
sól , świeżo zmielony naturalny pieprz i odrobina cukru do smaku.

Wszystkie składniki mieszać w podanej kolejności dodawania. Polać sałatę.
Ja pokrojoną w paseczki sałatę dodałam do sosu i wymieszałam.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz