poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kotlety...ziemniaczane.

Czasem zdarza się ( nawet często), że obiorę i ugotuję za dużo ziemniaków. Tak stało się wczoraj i przedwczoraj. Nie wyrzucam ich bo szkoda. Przekładam do plasikowego pojemnika i nazajutrz robię rózne inne potrawy.
Dzisiaj padło na kotlety ziemniaczane.

Składniki:
Micha ziemniaków tłuczonych
1 jajko
1/4 pojemności ziemniaków mąki pszennej.
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka posiekanego koperku i zielonej pietruszki
sól i zmielony czarny pieprz do smaku
2 jajka i bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę i i równomiernie rozłożyć w misce.
Podzielić na 4 części i 1/4 przerzucić na pozostałe ziemniaki.
Do powstałego dołka wsypać tyle mąki ile się w nim zmieści.
Dodać jajko, usmażony pokrojony boczek z cebulką, zieleninę, sól i pieprz.

Zagnieść ciasto w kulę.

Na stolnicy uformować kulki z masy ziemniaczanej.
Każdą kulkę uformować w wałeczek obtoczyć w bułce tartej, jajku i znów w bułce.
Uformować płaskie kotleciki.

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju .
Podawać z wiosenną sałatką i jogurtem z dodatkiem czosnku , kopru i soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz