Ale czasem trzeba przygotować porządniejszy obiad.
I wczoraj taki wyszykowałam. Mieliśmy na dwa dni.
Ratatuj i pieczony kurczak z jabłkiem i cebulką.
Ratatuja nauczyłam się robić we Francji.
Niby jest to prosta potrawa , lecz bardzo ważna jest kolejność dodawanych warzyw. No i najlepiej udaje się w mikrofalówce.
Składniki:
Marchew, cebula, papryka czerwona, bakłażan, pomidory, cukinia, czosnek
Sól, pieprz naturalny,gałązka tymianku , oregano, szałwii.
Troszkę oliwy z oliwek, oleju lub masła.
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić i pokroić w duże kawałki.
Najpierw do naczynia wkładamy marchew, cebulę , czosnek i paprykę.
Troszkę solimy i posypujemy ziołami. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 5 minut.
W międzyczasie przygotowujemy bakłażana i cukinię.
Na podduszone warzywa wykładamy bakłażana, cukinię i pomidory.
Polewamy olejem, oliwą lub kładziemy wiórki masła.
Nie dolewamy wody!!!!
Wstawiamy do kuchenki na 10 minut.
Lekko mieszamy i znów dusimy 10 minut.
Nie otwieramy od razu kuchenki. Potrawa musi kilka minut postać w kuchence.
Jeśli jednak warzywa są jeszcze twarde( anie powinny), to włączamy kuchenkę jeszcze na 3-5 minut.
A gdy przygotowujemy ratatuj, to już nam piecze się kurczak z jabłkiem i cebulą.
Przygotowujemy kuskus i wyjmujemy ratatuja.
I w końcu podajemy obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego obiadu trwa bardzo krótko.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz