Uwielbiam wiosenne zupy. Mają one niepowtarzalny latem i jesienią smak.
Do nich zaliczam też kapuśniak z młodej kapusty.
A tym razem wzbogaciłam smak ziołami zebranymi w moim ogródku.
Składniki:
1/2 sporej młodej kapusty
pęczek młodej włoszczyzny
kawał wędzonego chudego boczku
8 młodych ziemniaków
2 kopiaste łyżki posiekanej szałwi, majeranku, lubczyku
2 kopiaste łyżki posiekanego kopru
przecier pomidorowy
Warzywko, pieprz ziołowy
1 cebula
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę oskrobać, oczyścić i zetrzeć na :jarzynówce", pora pokroić w półplasterki
Boczek pokroić na kawałeczki i przesmażyć na rumiano na 1 łyżce masła
Dodać cebulę i też przesmażyć
Dodać warzywa i jeszcze kilka minut smażyć mieszając aby nie przypalić warzyw.
Dodać mąkę i dokładnie rozprowadzić w warzywach.
Wlać szklankę wody dokładnie wymieszać i przelać do garnka.
Wlać potrzebną ilość wody
Oskrobać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Po chwili od zagotowania włożyć grubo pokrojoną kapustę.
Dodać Warzywko i pieprz ziołowy do smaku.
Dodać przecier pomidorowy i zioła.
Gotować kilka minut .
A na koniec wsypać koper .
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz