piątek, 24 stycznia 2014

W mroźny styczniowy dzień marzenie o wiośnie.

Prawdziwa zima nastała. Temperatura rzędu minus 15-17 stopni. A mnie zamarzyła się wiosna. I zrobiłam sobie wiosnę na talerzu.
Tym razem sałata masłowa w wiosennym sosie.

Składniki:
Sałata masłowa
1/3 dużego ogórka
4 duże rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 duża łyżka majonezu
1 duża łyżka jogurtu
1 duża łyżka śmietany
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Rzodkiewkę umyć i pokroić w słupki
Ogórka obrać i też pokroić w słupki
Szczypior , koper i pietruszkę posiekać

Dodać śmietanę, majonez, jogourt, sól i pieprz. Wymieszać.
Sałatę opłukać w zimnej wodzie i odsączyć w wirówce.

Sałatę podaję na dwa sposoby:
Liście sałaty układam na talerzu i na nie wykładam sos.

Albo mieszam sałatę z sosem


Dzisiaj podałam taką wymieszaną sałatę jako dodatek do moich paluszków rybnych i tłuczonych ziemniaków. 
Całej rodzinie bardzo smakował obiad. A Majce najbardziej sałata, którą paluszkami wybierała z talerza. 

I Wam też życzę smacznego!!!



































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz