Tym razem sałata masłowa w wiosennym sosie.
Składniki:
Sałata masłowa
1/3 dużego ogórka
4 duże rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 duża łyżka majonezu
1 duża łyżka jogurtu
1 duża łyżka śmietany
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Rzodkiewkę umyć i pokroić w słupki
Ogórka obrać i też pokroić w słupki
Szczypior , koper i pietruszkę posiekać
Dodać śmietanę, majonez, jogourt, sól i pieprz. Wymieszać.
Sałatę opłukać w zimnej wodzie i odsączyć w wirówce.
Sałatę podaję na dwa sposoby:
Liście sałaty układam na talerzu i na nie wykładam sos.
Albo mieszam sałatę z sosem
Dzisiaj podałam taką wymieszaną sałatę jako dodatek do moich paluszków rybnych i tłuczonych ziemniaków.
Całej rodzinie bardzo smakował obiad. A Majce najbardziej sałata, którą paluszkami wybierała z talerza.
I Wam też życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz