środa, 29 stycznia 2014

Duszone plastry karkówki.

Czasem mam ochotę na coś niezdrowego i tuczącego. Tak o tej potrawie mówią  wszelkiego rodzaju dietetycy.
A ja twierdzę, że należy jeść wszystko ale w rozsądnych ilościach.
I dzisiaj proponuję Wam duszoną karkówkę w plastrach.

Składniki:
0,5 kg karkówki
1 łyżka masła
2 łyzki oleju słonecznikowego
1 łyżka "Podlaskiej przyprawy do mięs pieczonych i duszonych"
2 łyżki mąki
1 łyżka przyprawy "Warzywko" zamiast soli.

Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na plastry. Mi wyszło 6 plastrów.
Plastry mięsa wybić tłuczkiem i obtoczyć w mące.

Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła podsmażyć karkówkę.

Na brzegu rondla zawiesić koszyczek z przyprawami.

Mięso zalać wrzącą wodą tak aby było przykryte.
Dusić około 1 godziny.
Pod koniec duszenia dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Jeszcze kilka minut gotować aż sos będzie zawiesisty.
Usunąć koszyczek z przyprawami i podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszą gryczaną lub jęczmienną i ulubioną surówką.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz