Przed świętami musi być ciut skromniej.
A więc jutro będzie kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym i zasmażane buraczki.
Kurczak:
Składniki:
Udka , podudzia i skrzydełka z 1 kurczaka
Trochę pieczarek
Cebula, masło, sól, pieprz , śmietanka 30%
Sposób przyrządzenia:
Na łyżce masła podsmażyć na rumiano kurczaka
Wyjąć kurczaka , podsmażyć pokrojona drobno cebulę i pieczarki, dodać kurczaka
Zalać gorącą wodą tak aby wszystko przykryć , dodać sól i pieprz
Dusić do miękkości mięska.
Wyjąc kurczaka i oddzielić mięso od kości.
Do pieczarek dodać 4 łyżki tartej bułki i 50 ml śmietanki
Dodać mięsko i jeszcze chwilę poddusić.
Buraczki:
5 ugotowanych średnich buraczków
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
ocet jabłkowy, sol i pieprz.
Buraczki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę drobno pokrojoną usmażyć na złoto na maśle
Dodać buraczki , dodać 1 lub 2 łyżki mąki
Przesmażyć
Dodać ocet, sok z czarnej porzeczki, jeśli trzeba to odrobinę wody
Sól i pieprz do smaku.
Dusić kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( tak aby można było nakładać łyżką).
I gotowe. Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz