wtorek, 14 kwietnia 2015

Szybki obiad z "poświątecznym" pieczonym mięsem.

Zawsze po świętach pozostają kawałki mięs. Można je zamrozić a można też wykorzystać na szybki obiad.
I dzisiaj mam dla Was taką propozycję.

Składniki:

Makaron penne ugotowany al dente lub nieco bardziej "na miękko" . Jak kto woli.
1 duża czerwona papryka
1 duża biała cebula
1 duża czerwona cebula
2 łyżki masła.
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich ( ja dodałam swoją mieszankę ogródkową)
3 duże ząbki czosnku
pieczone mięsko w dużych kawałkach
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Do szerokiego rondla wkładamy masło, rozgrzewamy i na nie wsypujemy pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę i czosnek.
Smażymy pod przykryciem aby zmiękła. Ale nie rozpadła się.
Dodajemy paprykę, zioła i przyprawy i koncentrat pomidorowy. Smażymy kilka minut.
Wszystko mieszamy i dodajemy kawałki mięsa.
Przykrywamy i na bardzo małym ogniu podgrzewamy mięso razem z warzywami.
Na talerz wykładamy makaron i obok ( albo na nim ) wykładamy mięso z warzywami.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz